AMALAN RAJAB BERDASARKAN HADITS PALSU

AMALAN RAJAB BERDASARKAN HADITS PALSU

 

  1. “Rajab adalah bulan ALLAH, Sya’ban bulanku dan Ramadan bulan umatku, maka barang siapa yg berpuasa bulan Rajab dgn penuh keimanan dan mengharapkan pahala daripada ALLAH, maka dia wajib mendapat keredaan ALLAH yg agung dan ditempatkan di syurga firdaus yg tertinggi. Siapa yg berpuasa dua hari dari bulan Rajab maka baginya pahala dua kali ganda, timbangan tiap-tiap ganda bagaikan bukit-bukit di dunia. Barang siapa yg berpuasa tiga hari dari bulan Rajab maka ALLAH menjadikan antaranya dan neraka sebuah parit yg panjangnya setahun perjalanan. Siapa yg berpuasa empat hari dari bulan Rajab maka ia akan diselamatkan dari bala, gila, kusta, sopak, fitnah al-Masih al-Dajjal dan azab kubur.”

 

  1. “Siapa yg puasa sunat tiga hari pada bulan Rajab, ALLAH menulis baginya (memberi ganjaran) puasa sebulan. Tujuh hari, ALLAH menutup baginya tujuh pintu neraka. Delapan hari, ALLAH membukakan baginya lapan pintu syurga. 15 hari, ALLAH menuliskan baginya keredaan-Nya. Siapa yg sudah ditetapkan baginya keridaan-Nya, dia tidak akan diazab dan siapa yg berpuasa penuh bulan Rajab, ALLAH akan menghisabnya (di hari kiamat) dgn hisab yg ringan.”

 

Malah, Kharsyah bin al-Harr berkata, “Aku pernah melihat ‘Umar al-Khattab RA memukul tangan orang-orang yg berpuasa Rajab, hingga mereka pun meletakkan tangan di atas makanan. ‘Umar RA pun berkata; ‘Makanlah! Hanya orang-orang Jahiliah (bodoh) yg mengagungkan bulan Rajab.” (Riwayat Ibnu Abi Syaibah di dalam al-Mushannaf. dalam al-Irwa’, Sanad hadis sahih)

 

Sebagai umat Islam yg cinta Rasulullah SAW dan ingin mendapatkan Ridha ALLAH SWT dalam beribadah, beribadahlah seperti yg telah Rasulullah SAW ajarkan dan tinggalkan apa yg tidak pernah beliau amalkan.

 

KESIMPULAN : Tidak ada satu pun hadis shahih yg menjelaskan tentang PUASA, SHALAT, DOA ATAU DZIKIR KHUSUS DIBULAN RAJAB.

 

Salam !

Dari KTQS copas

Leave a Reply