Doa Agar Terhindar Dari Syirik

Doa Agar Terhindar Dari Syirik

 

JIMAT ADALAH KEBODOHAN 

 

batu akik KTQS 

Fenomena jimat di Indonesia merupakan suatu kepercayaan orang bodoh yang mengakar. 

Dalil dalil seputar jimat, sbb : 

 1. Pakai Jimat Adalah Kemusyrikan ”Sesungguhnya jampi-jampi, jimat-jimat dan tiwalah (pelet) adalah syirik”. [HR. Abu Dawud] 

 

 2. Pakai Jimat Membatalkan Syahadat “Suatu hari Rasulullah membaiat 9 orang dan tidak membaiat 1 orang. Mereka bertanya : Wahai Rosulullah, kenapa engkau membaiat 9 orang dan tidak membaiat orang ini ?. Beliau menjawab : Sesungguhnya dia membawa jimat. Lantas beliau mengulurkan tangannya dan melepas jimat tersebut lalu membaiatnya”. [HR. Ahmad] 

 

 3. Pakai Jimat Adalah Kebodohan “Barangsiapa menggantungkan sesuatu (sebagai jimat) maka akan dicondongkan tawakalnya kepada benda itu”. [HR. 

 

 4. Pakai Jimat Balasannya Neraka Kekal “Suatu ketika seorang sahabat bergabung hendak berjihad, lalu ditangan sahabat tersebut nampak sebuah tali kulit gelang. Kemudian Rasulullah berkata : Apa yang melilit ditanganmu ?, sahabat itu menjawab : Ini adalah jimat keselamatan. 

Kemudian Rasulullah bersabda : Kamu tidak akan pernah bisa masuk ke dalam surga buat selamanya !”. [HR. Muslim] 

 

 ☑ KEMBALI KE TAUHID YANG MURNI 

 Ingatlah! Hanya milik Allah agama yg murni (dari syirik). Dan janganlah mengambil pelindung selain Dia.

 “Maka janganlah kamu mengadakan sekutu2 bagi Allah. Sungguh, Allah mengetahui, sedang kamu  tidak mengetahui”. (QS. An-Nahl 74) 

 Rasulullah saw bersabda: “Bila kamu meminta,mintalah kepada Allah dan bila kamu memohon pertolongan, maka mohonlah pertolongan kepada Allah”. (HR. At Tirmidzi)

 

 ☑ DOA AGAR TERHINDAR DARI SYIRIK

 اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ أَنْ أُشْرِكَ بِكَ وَأَنَا أَعْلَمُ، وَأَسْتَغْفِرُكَ لِمَا لاَ أَعْلَمُ. 

 Ya Allah! Sesungguhnya aku ber-lindung kepadaMu, agar tidak menyekutukan kepadaMu, sedang aku mengetahuinya dan minta ampun terhadap apa yang tidak aku ketahui”.

(HR. Ahmad) 

 ———————————————————————

 Sumber: KTQS-Daarul Arqom -Bandung

 

Leave a Reply